Concreet | New York dure bestemming?

Wat kost me nu een tripje naar New York? Wij berekenen voor u het prijskaartje!

 

Winterpret in New York

De schaatspistes gaan weer bijna open! We zetten er drie op een rijtje. Ontdek de meest iconische hier. 

 

The Bronx: de moeite waard tijdens je trip?

Is The Bronx nog steeds een go of no-go zone? Een blik op deze fascinerende borough.

 

Concreet | De ABC Quotering

Al enkele jaren zijn New Yorkse horecazaken verplicht om een hygiëne quotering zichtbaar uit te hangen.

Concreet: Wat kost me een trip naar New York?

Voor vele mensen lijkt het nog steeds dat reizen naar de Verenigde Staten enkel kan als je beschikt over een heel groot (reis)budget.

Ik zet voor jou graag even de verschillende mogelijkheden uiteen zodat je een duidelijk zicht krijgt hoe diep je in je buidel zal moeten tasten voor een citytrip naar New York City.

De manier van overnachten is natuurlijk iets waarin je zeer uiteenlopend kan beslissen wat voor jou de beste optie is (verder meer). De grootste verplichte kost is je vliegtuigticket. Want zonder vliegtuig is een reisje naar NYC praktisch onmogelijk.

Vliegtickets

Rechtstreeks vliegen naar New York kan vrij eenvoudig vanuit Brussel of Amsterdam. Vluchten met een tussenstop zijn vaak enkele euro’s goedkoper (vaak soms ook veel duurder), maar hou er rekening mee dat tijdens een citytrip van enkele dagen tijd een belangrijke factor is.

Een rechtstreeks retourticket vanuit Brussel naar JFK kan je in de winter- en herfstmaanden al snel vinden voor 450 à 500 euro per persoon. Tel daar voor een retourtje in de zomer zo’n 150 à 300 euro bij. Hou zeker rekening met promoties heel het jaar door. 

Enkele aanbieders zijn Jet Airways, United Airlines, Delta, KLM, Brussels Airlines en Virgin Atlantic Airways.

Overnachten

Overnachten kan eigenlijk op drie verschillende manieren:

De klassieke overnachting op hotel (duurste optie):

Wil je geen gedoe en ben je helemaal niet avontuurlijk aangelegd, opteer dan misschien het beste voor de klassieke hotelovernachting. Logeren in New York City is niet goedkoop, maar ook zeker niet duurder dan de hotels in pakweg Londen, Parijs, Barcelona of Stockholm. Wil je een degelijk hotel (**) op een locatie ergens in Manhattan dan reken je toch snel op minimum 150 euro per tweepersoons-kamer (niet per persoon!) zonder ontbijt. Voor sommige hotels in bepaalde wijken als China Town, of iets verder weg van Manhattan duik je als je geluk hebt al in bed voor minder dan 100 euro per kamer. Deze hotels kan je echter op één hand tellen. Speelt geld geen rol, dan heb je het erg makkelijk in New York. Schrik er niet van als je op bepaalde drukke momenten geen kamer kan vinden onder de 200 euro/dag. Boek je kamer zo vroeg mogelijk!

Een bed op een slaapzaal / jeugdherberg (goedkopere oplossing):

Reis je alleen naar The Big Apple, dan is het vaak zeer voordelig om een bed te boeken op een slaapzaal in een hostel. Eénpersoons-kamers zijn er praktisch niet te vinden in New York City, waardoor je als single reiziger in een hotel meestal niet anders kan dan de prijs van een tweepersoons-kamer neer te tellen.

Een bed in een slaapzaal (8 personen) kan je vinden voor minimum 30 euro/dag in de goedkoopste hostel, en 50 à 70 euro/dag in de iets betere prijsklasse.

Denk eraan dat je weinig of geen privacy hebt in een hostel. Je slaapt samen met andere (onbekende) mensen, je deelt vaak een keuken waar je zelf je potje kan klaarmaken en er zijn bijna altijd gemeenschappelijke douches en toiletten.

Voordeel is dan wel weer dat er andere reizigers zijn waar je gemakkelijk sociale contacten mee kan leggen en zo misschien samen met een Braziliaan of Japanse backpacker de stad kan ontdekken.

Bij onbekende mensen op de zetel (gratis):

Het fenomeen Couchsurfen (Zetel Surfen) is de laatste jaren over de ganse wereld bekend geworden. Ook in een metropool als New York City zijn er duizenden mensen (van alle leeftijden en lagen van de bevolking) die een profiel hebben aangemaakt in de loop der jaren op de website.

Bedoeling is simpel: mensen die een extra zetel in de woonkamer hebben staan, een logeerkamer op overschot of een plaats op de grond voor een luchtmatras bieden die gratis aan via de CS-website. Deze locals kennen meestal ook die leuke bezienswaardigheden van de stad en kunnen je zelfs meenemen op kroegentocht als ze daan de tijd/zin voor hebben.

Gouden regel is dat er nooit geld mag gevraagd worden voor de overnachting(en), maar dat je bijvoorbeeld van je thuisland een klein cadeautje zou meebrengen, of dat je een typische maaltijd klaarmaakt voor de host. Deze unieke ervaring is echt een heel leuke (en bovendien gratis) manier om NYC te leren kennen vanuit een ander perspectief als de gewone toerist.

Let er wel op dat je voldoende voorbereiding in acht neemt. Er zijn tienduizenden hosts in New York, maar een tienvoud aan surfers. Begin op tijd aan je zoektocht naar een geschikte slaapplaats

Eten/Drinken

Persoonlijk zou ik aanraden geen ontbijt te nemen in je hotel. Er zijn honderden lekkere en gezellige diners en koffiebars in New York waar je 7/7 en 24/24 de lekkerste pancakes met worst of spek (ca. 8 dollar), Belgian waffles met maple syrup (ca. 7 dollar) of Eggs Benedict (ca. 10 dollar) kan eten voor weinig geld. Je betaald 1,70 dollar voor een tas koffie die vriendelijke waitresses dan het hele ontbijt gratis bijvullen.

Voor je middag of avondmaal kan je natuurlijk terecht in één van de ontelbare hamburger en hotdogtenten die de stad rijk is. Je kan er fastfood ketens als Mac Donalds vinden, maar natuurlijk ook Burger King, Wendy’s, Subway, Kentuck Fried Chicken, TGI Friday, enz… De prijzen van burgers en menu’s zijn over het algemeen zo'n 15% goedkoper dan zoals wij die kennen in België en Nederland.

Uitgebreider eten kan eventueel in Applebee’s, een keten waar je Amerikaanse gerechten kan vinden. Salades, pasta, tortillas, burgers en ribs vormen de basis van het concept van deze restaurantketen (reken voor een pasta of hamburger met frieten zo’n 14 dollar). Bestel je een frisdrank, dan komen ze die vaak gratis enkele malen bijvullen (free refill).

Vervoer

Alle prijzen van de metro en taxi's kan je hier vinden.

Bezienswaardigheden

Goedkoop alternatief voor de bezienswaardigheden is de New York Pass.

Enkele nuttige prijzen (bij benadering en onderhevig aan veranderingen):

Vliegticket Brussel-New York (retour) begin januari: 395 euro

Vliegticket Brussel-New York (retour) begin juni: 811 euro

2 persoonskamer in de wijk NoHo (1* - 6 nachten in januari): 360 euro per kamer

2 persoonskamer in de wijk Times Square (3* - 6 nachten in januari): 805 euro per kamer

Enkel metroticket: 2,50 dollar

Hot Chocolat of Café Latté (medium) bij Starbucks: 3,60 dollar

Flesje water (0,5l) in supermarkt: 1,2 dollar

Cocktail (Ellen’s Stardust Diner): 12 dollar

French Toast (Applejack’s Diner): 7,90 dollar

 

Concreet voorbeeld:

  • Januari, 2 personen:
  • Vliegticket, 6 nachten 1 ster hotel, zonder ontbijt : 575 euro per persoon
  • Reken op 300 euro per extra (eten, metro, bezienswaardigheden) 

 

  • Juni, 2 personen:
  • Vliegticket, 6 nachten 2 ster hotel, zonder ontbijt : 1200 euro per persoon
  • Reken op 300 euro per extra (eten, metro, bezienswaardigheden)